Kuhinje

DuPont™ Corian®– enostaven za vzdrževanje, še bolj enostaven za čiščenje

Med najpogosteje uporabljene materiale na področju izdelave površin v domu ali v komercialnih objektih se počasi prebija DuPont™Corian®. Ta ima pred ostalimi materiali, ki se tudi uporabljajo v ta namen, na primer pred granitom, številne prednosti. Poleg cenovne sprejemljivosti in dejstva, da ga je možno dobiti v skoraj vsaki barvi in obliki, ga odlikujeta tudi izjemno enostavno čiščenje in vzdrževanje. Tako s DuPont™Corian® za sprejemljivo ceno dobite material, ki vam bo ob pravilnem vzdrževanju služil dolga leta.

DuPont™Corian® je material, ki ga proizvaja in trži podjetje DuPont. Ustvarili so ga v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, v širšo komercialno uporabo pa je prešel zgolj nekaj let kasneje, kar priča o njegovi izjemni priljubljenosti pri širši javnosti. Uporabiti ga je mogoče na območju celotne kuhinje, pa tudi v kopalnici. Odlično se obnese kot material, iz katerega so izdelani pulti, iz DuPont™ Corian® je mogoče izdelati celo pomivalna korita in umivalnike. Na njem lahko v kuhinji pripravljamo hrano ali se v kopalnici zjutraj pripravljamo na izzive dneva.

Kako čistimo DuPont™Corian®?

Ne glede na to, kako ga uporabljamo, pa se seveda lahko zgodi, da se material tudi umaže – za to so še posebej dovzetne kuhinje, kjer se neprestano nekaj dogaja. Ni vam potrebno skrbeti, da bi s čiščenjem na svojem dragocenem DuPont™ Corian® povzročili škodo – z nekaj triki boste vsako umazanijo prav z lahkoto odstranili in tako poskrbeli za čistočo vaše kuhinje, kopalnice ali drugega prostora.

Madeže očistite takoj. 

Sestava DuPont™ Corian® je precej drugačna od sestave, na primer, granita. Ta je namreč porozen, zato lahko razne razlite tekočine in druga umazanija pronicajo globoko v notranjost in ga uničujejo od znotraj. Pri DuPont™Corian® teh skrbi ni, saj ni porozen, poleg tega pa ni spojev, špranj in rež, koder bi lahko umazanija prodirala v notranjost. Vendar pa lahko madeži, če jih na površini pustite dalj časa, uničijo sijaj vaših površin, zato je dobro proti njim ukrepati takoj. Površino obrišite s suho krpo in popivnajte vlago, nato pa se lahko lotite nadaljnjega dela.

Najboljša sta milo in topla voda. 

Če samo z brisanjem niste odstranili madeža, bo treba poseči po malce močnejših zadevah. A ne govorimo nujno o kupljenih čistilih – v večini primerov bosta za vzdrževanje čiste kuhinje zadostovala topla, rahlo milnata voda in nežna krpa. Krpo namočite v vodo in jo dobro ožemite – ne dovolite, da bi s krpe kapljalo – in obrišite površino, ki jo želite očistiti. Rezultat bo čista, sijoča površina.

Uporabite čistilo z amonijakom. 

Če je madež preveč trdovraten in vaše kuhinje ne morete spraviti v prvotno stanje, poskusite uporabiti čistilo na osnovi amonijaka. Ta bi moral odstraniti še tako trmast madež.

Kako vzdržujemo DuPont™ Corian®?

Lepo in vzdrževano stanje je odraz skrbnega lastnika – tudi kuhinje pri vzdrževanju ni treba zanemarjati, čeprav nenehna priprava hrane pomeni, da ne bo ostala prav dolgo v brezhibnem stanju, v kakršnega ste jo spravili s pospravljanjem. Dotrajane, obrabljene površine, čeprav so morda očiščene do potankosti, odražajo brezbrižnega lastnika, ki ne spoštuje svoje notranje opreme. Zakaj ne bi svojih kuhinjskih površin iz DuPont™Corian® ohranjali v brezhibnem stanju, ko pa je vzdrževanje tako enostavno? Le nekaj trikov in še dolgo vam ne bo treba prenavljati kuhinje.

Zaščitite pred vročino. 

Ena izmed redkih slabosti DuPont™ Corian® je, da je občutljiv na vročino in kraji z najvišjimi temperaturami v stanovanju ali hiši so pogosto ravno kuhinje. Bodite posebej previdni, da na površine iz DuPont™Corian® ne boste nikoli odlagali vročih posod – vedno raje uporabite podstavek – in da bo čim manj časa v neposredni bližini virov toplote.

Uporabite nežne krpe in nežna čistila. 

Čeprav o vzdržljivosti DuPont™Corian® ni debate, je še vedno v preventivne namene potrebna določena mera previdnosti. Pri čiščenju zato ne uporabljajte žičnatih gobic, temveč nežne krpe, nežna pa naj bodo tudi čistila. Pa še nasvet: če neko čistilo uporabljate prvič in ne veste, kako bo površina nanj odreagirala, to raje prej preizkusite. Izberite si majhen, težko viden košček in nanj nanesite čistilo, ki ga nameravate uporabiti.

Sami lahko odstranite manjše praske. 

Zaradi same narave kuhinje lahko v tem prostoru pride do prask in zarez na pultih ali drugih površinah. Lahko jih povzroči spodletel nož ali kaj drugega – dejstvo je, da so neestetske. Kot že omenjeno, je DuPont™Corian® zelo preprost za vzdrževanje. Medtem ko bo potrebno za večje poškodbe vseeno poklicati strokovnjaka, lahko za manjše praske in zarezice brez težav poskrbite sami. Potrebovali boste zelo fin brusni papir – takšnega, ki ga lahko uporabljate tudi na mokri površini. Površino, kjer ste opazili prasko, zmočite, nato pa jo drgnite z brusnim papirjem – najprej z bolj grobim, nato s čedalje bolj finim. Pobrusite tudi površino okrog praske, da se bo novo pobrušeni del lažje zlil z okolico. Tako počnite, dokler poškodba ne bo več vidna.

Če si za glavni material svoje kuhinje izberete DuPont™Corian®, vam bo prihranjenega veliko dela, saj boste lahko površine čistili in vzdrževali na zelo enostaven način.

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.