Notranje stenske obloge

Ključen element urejenega in čistega prostora

Ko gradimo ali prenavljamo naš dom ali komercialne prostore, moramo poskrbeti, da bo zadovoljeval vse naše potrebe in da bo novogradnja ali prenova zdržala čim dlje. To pomeni, da moramo izbirati materiale, ki so estetsko privlačni in pritegnejo pozornost, hkrati pa jih je težko uničiti in se jih lahko enostavno očisti. Stene v nekaterih prostorih, kot so čiste sobe v bolnicah, zobozdravstvenih ustanovah, kuhinjah, morajo biti narejene iz materialov, ki se jih da enostavno čistiti z namenom preprečevanja nastanka okužb. V bolnicah je glavna prednostna naloga zmanjševanje bolnišničnih okužb (Hospital Acquired Infections HAI), saj se po trenutni statistiki v bolnici zaradi nečistoč okuži vsak dvajseti pacient. V takšnih prostorih se stene mora zaščititi s stenskimi oblogami in previdnost pri izbiri materiala ni odveč, saj je je veliko možnosti – stene so lahko obložene z opeko, keramičnimi ploščicami, kovinsko ploščo, laminati, najboljša izbira pa je DuPont™Corian®.

Kje nameščamo stenske obloge?

S stenskimi oblogami je mogoče zaščititi praktično katero koli steno v prostoru, pa vendar obstajajo stene, kjer so stenske obloge zaradi čisto praktičnih razlogov pogosteje v uporabi. Njihov namen je, da steno pod seboj ščitijo pred poškodbami in umazanijo, madeže je z njih lažje očistiti kot s stene, poleg tega pa predstavljajo tudi estetski dodatek v prostoru, kjer bi menjava pohištva stala pravo malo bogastvo in bi zahtevala veliko časa. Tako se lahko notranje stenske obloge namestijo v operacijskih sobah, zobozdravstvenih sobah, jedilnicah v hotelih, doma pa se najpogosteje pojavljajo v kopalnicah in jedilnicah.

Poskrbimo za prijeten videz

Čeprav pri izbiri elementov za dom izbiramo tudi tisto, kar je po našem mnenju najbolj praktično, vseeno večina od nas predmeta, ki nam vizualno ne odgovarja, v svoj dom ne bi sprejela, vsaj ne za dalj časa. Tako je tudi pri stenskih oblogah ključnega pomena, da si izberemo tisto, na kateri se nam bo vsakič, ko bomo vstopili v prostor, ustavilo in odpočilo oko. Nekaterim bolj odgovarja gladka, srebrna površina kovinske plošče, drugim pa topel in starinski videz gole opeke ali lesu. Spet tretji imajo najraje nepravilne vzorce in divje barve in takšnim bi kot material za izdelavo stenskih oblog najbolj odgovarjal DuPont™Corian®.

Stenske obloge morajo biti praktične

Seveda je pomembno, da so notranje stenske obloge lepe na pogled, vendar je njihova glavna funkcija to, da ščitijo stene in druge površine pred madeži in poškodbami. Za material, ki si ga izberete za izdelavo stenskih oblog, sta zato izrednega pomena dve stvari, dve lastnosti: material mora biti čim bolj gladek, pomembno pa je tudi, da ni porozen. Slednje bo preprečilo, da bi umazanija in vlaga pronicali v oblogo in jo tako uničili, gladkost pa pomeni, da lahko madeže brez težav odstranite tako, da jih obrišete s krpo, namočeno v toplo vodo z malce nežnega mila.

Prednosti in slabosti posameznih materialov

Tapeta – tapete lahko dobite v različnih barvah in vzorcih, vendar za stenske obloge niso najbolj primerne. Ne le, da se tapeta sčasoma začne luščiti, ne glede na to, kako kakovostno je lepilo, ki jo drži na steni, tapete so zelo dovzetne tudi za madeže. Mastne madeže boste s tapet zelo težko odstranili.

Kamen, opeka – to sta dva materiala, ki sta sicer zelo lepa, lahko poskrbita za topel in domačen videz prostora, v katerem se nahajata, vendar imata veliko pomanjkljivost: težko ju je očistiti. Kamen, kakršen je marmor, in opeka sta namreč zelo porozna, zato se vanju zlahka zažre umazanija, ki lahko stenske obloge trajno poškoduje.

Jeklo – gladko in futuristično. Idealno za najmodernejše kuhinje in kopalnice, vendar ob pohištvu klasičnega ali starinskega izgleda ne bi izledalo dobro.

DuPont™Corian® – stenska obloga iz DuPont™Coriana® je najboljša izbira za tiste, ki želijo videz povsem prilagoditi svojim željam. Mogoče ga je oblikovati na nešteto možnih načinov, oblikovanje pa je mnogo enostavnejše od oblikovanja kamna. Vidnih spojev v DuPont™Corianu® ni, zato se v špranjah ne bo nalagala umazanija, kot se to lahko naredi pri vseh drugih materialih. Tudi za čiščenje je DuPont™Corian® zelo enostaven – enostavno ga obrišete s krpo, namočeno v toplo vodo, ob zahtevnejših madežih pa pomaga blago čistilo z amonijakom.

Notranje stenske obloge so ključen del javnih prostorov, doma in ob pravilni izbiri materialov ter rednem vzdrževanju vam bodo služile mnoga leta. Dobro premislite, kakšne stenske obloge si želite in si izberite takšno, ki bo ustrezala vašemu proračunu, izgledu vašega doma in potrebam, ki jih imate. 

Updating…
  • V košarici ni izdelkov.